Koncerttel gyűjt pénzt azoknak, akiktől a vakvezető kutyáját kapta

Megosztás

Különleges jótékonysági koncertet rendeztek pénteken a Nádor teremben. A telt házas előadáson a zene mellett a vakvezető kutyák kerültek középpontba, hiszen a szervezők a bevétellel a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát támogatták.

A zongoraest szervezője és egyben előadója Kövecs Ágnes zongoraművész és Kardon Annamari volt. Annamari közvetlen közelről érintett abban, hogy minél több támogatást kapjon a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hiszen itt képezték hű társát, Szikrát. A vakvezető kutyák képzését adományokból és adó 1% felajánlásokból teremti elő az alapítvány, ezért nagyon hálásak a két elkötelezett művésznek. A 330 ezer forint adományt a képzésre fogják fordítani. Minden támogatásnak örülnek, mert a teljes életen át tartó gondoskodás egy kutya esetében több, mint 5 millió forintba kerül.

„Elképesztő kedves és hálás közönségünk volt, öröm volt nekik játszani. Amikor Ági és én megálmodtuk ezt a koncertet, nem sejtettük, hogy ilyen jól fogjuk érezni magunkat. A több hónapnyi szervezésnek, tervezésnek, beharangozásnak köszönhetően rengeteg kedves, nyitott ember gyűlt össze a Nádor teremben, barátok, rokonok, ismerősök, ismeretlenek. Természetesen több négylábú segítő és leendő segítő is tiszteletét tette, akikre külön büszke vagyok, hiszen csodásan viselkedtek, velünk voltak a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai és önkéntesei is. A hangverseny végén a taps nemcsak a zongorázásnak, Áginak és nekem szólt, hanem a kiképzőknek, a kölyöknevelőknek, a gazdiknak, a kutyusoknak és természetesen a támogatóknak, az egész baráthegyis csapat munkájának, munkájáért” – mondta Kardon Annamari.

Annamari elmondta, hogy Szikrával mindig szívesen lépnek együtt színpadra. A fiatal lány 2020-ban Szalóki Ágival adott elő, előző vakvezető kutyájával, Dandzsival az oldalán.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?
Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. Ennek az egy évtizednek a költsége: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (ennek 1,5 millió Ft a munkadíja), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a tíz év összes költsége több, mint 5 millió forint.

Köztéri zongorákon gyakorolt, hogy segítse a vakvezető kutyák képzését

Kardon Annamari budapesti köztéri zongorákon is gyakorolt a jótékonysági koncertre. A Fővám téri metróban is játszott. Mindenhová elkísérte a sárga színű 2 éves Szikra, így a zongorajátéka és a vakvezető kutyája miatt sokan megálltak mellettük. Kardon Annamari lelkes amatőrnek tartja magát, akiből akár zongoraművész is lehetett volna, de az élete másfelé vette az irányt, most pszichológiát tanul. A köztéri koncertekkel élményt szeretne adni úgy, hogy közben nem nyomja az a teher, hogy meg kell valakinek felelnie a játékával.

„Engem nagyon érdekel, hogy epilepsziás gyerekeknek hogyan lehetne a zeneterápiával segíteni, hiszen én is epilepsziás vagyok, és a zene mindig nagyon sokat segített nekem, fontos szerepe volt az életemben. Az is érdekel, hogy teljesen egészséges felnőttek életminőségének javításában hogyan lehet a zeneterápiát használni” – mondta Kardon Annamari.

Együtt futnak

Annamari és Szikra mindent együtt csinálnak, legutóbb a terepfutást próbálták ki. Éppen az április végi Hard Dog Race terepfutó versenyre készülnek a Baráthegyi csapatával:

A jótékonysági koncert műsora:

F.Chopin: É-dúr keringő op.posth.

F.Chopin: Esz-dúr keringő op.posth.

Liszt Ferenc: f-moll transzcendens etűd

S.Rachmaninov-Kocsis Z.: Vocalise

S.Rachmaninov-V.Gryaznov: Olasz polka

F.Chopin: e-moll Noktürn op.72 no.1

Vecsey F.-Cziffra Gy.: Szomorú keringő

J.Strauss-Cziffra Gy.: Triccs.traccs polka

F.Chopin: 24 Prelűd op.28

A.Durand: Ász-dúr keringő op.86

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola; Fotó: Farkas Zoltán

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek